19 eser daha Türkiye’ye iade edildi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Esoy’un X hesabından yaptığı açıklamaya göre 2024 yılı içinde İngiltere, İtalya ve ABD’den 19 eser daha yurda getirildi. 

Ersoy, “Tarihimize ve kültürel mirasımıza sahip çıkmaya devam ediyoruz! 2024 yılında 19 eserin daha iadesini sağladık. Büyük bir titizlik ve kararlılıkla yürüttüğümüz bu süreçte, İngiltere, İtalya ve ABD’den geri getirdiğimiz kıymetli eserleri ülkemize yeniden kazandırdık. 2002 yılından bu yana Türkiye’ye iade edilen eser sayısını 12 bin 139’a, 2018 yılından bu yana ise 7 bin 823’e ulaştırdık. Bu toprakların her parçası, tarihimizin ve kültürümüzün birer şahidi, onları korumaya ve geleceğe aktarmaya kararlıyız” ifadelerini kullandı.

MUSTAFA DEDE’NİN KUR’AN-I KERİM’İ

2017’de İngiltere’de satışa çıkarılan ve Mustafa Dede tarafından istinsah edilen Kur’an-ı Kerim, yasa dışı yollarla ülkeden kaçırıldığı tespit edilerek Türkiye’ye geri getirildi. Sultan II. Abdülhamit’in koleksiyonunda yer alan bu eser, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde muhafaza altına alındı. 

BRONZ İMPARATOR HEYKELİ

Boubon Antik Kenti Kökenli Bronz İmparator Heykeli de New York’ta Christie’s Müzayede Evi tarafından 2011’de satışa çıkarıldı. Heykelin Türkiye’den yasa dışı yollarla çıkarıldığı ABD ve Türkiye tarafından sürdürülen bir araştırma sonucu belirlendi. Eseri elinde bulunduran kişiyle irtibata geçilerek deliller sunuldu, heykelin kökeninden bu yolla haberdar olan koleksiyoncu, iyi niyetli yaklaşım sergileyerek eserin Türkiye Cumhuriyeti devletinin malı olduğunu kabul etti.

Türkiye’ye iade edilen heykel, 2 Şubat 2024’te Antalya Müzesi’nde kamuoyuna tanıtıldı. 

KORE TORSOSU

Milet Kökenli Kore Torsosu, Christie’s Müzayede Evi’nin 2021 tarihli müzayedesinde satışa sunuldu. Mermer Kore Torsosu, uzman incelemeleri sonucunda Türkiye kökenli olduğu belirlenerek iade edildi.

Eser, 26 Ocak 2024’te Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde muhafaza altına alındı. 

11 PİŞMİŞ TOPRAK ESER

Floransa Savcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, Türkiye’ye ait olduğu belirlenen 11 pişmiş toprak eser de bilimsel raporlar ve hukuki süreçler tamamlanarak 24 Ocak 2024’te Türkiye’nin Roma Büyükelçiliğince teslim alındı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir