5 yılda market alışverişine bir sıfır eklendi! TÜİK’in enflasyonunu aştı

Enflasyon Yükselişte! Fiyatlar Karşılaştırıldı: 2020 ile 2025 Yılı Arasındaki Fark!

Özder Şeyda Uyanık’ın haberine göre, enflasyondaki yükseliş hız keserken, son yıllarda yaşanan yüksek enflasyonda geriye dönüp fiyatlar karşılaştırıldığında rakamların büyük dikkat çektiği ortaya çıktı.

2020 Ocak ayında yapılan bir market alışverişi fişine denk gelindiğinde, aradaki fark gözlerden kaçmadı.

2020 yılında yapılan market alışverişinde alınan toplu ürünlerin fişi şu şekildeydi:

2020 Yılına Karşı 2025 Yılı Arasındaki Alışveriş Verileri

Gıda fiyatları son yıllarda katlanarak arttı. 2020 Ocak’tan 2025 Mart’a geçen sürede, TÜİK verilerine göre enflasyon yüzde 562 oranında artarken, bu artışın alt kalemi olan gıda ve alkolsüz içeceklerde ise yüzde 719 oranında bir yükseliş yaşandı.

Asgari ücretteki artış da dikkat çekici oldu ve 2020 yılından bu yana yüzde 851 oranında arttı.

Türkiye’nin bilindik marketlerinde yapılan alışverişin tutarı, 6 Ocak 2020’de alışverişin dolar olarak hesaplandığında 51,55 dolarken, o dönemde asgari ücret 2.324,71 TL iken bu ücretle yaklaşık 8 kez yapılabiliyordu.

2025’te Yapılan Alışveriş Ne Kadar Maliyetliydi?

Günümüzde aynı alışveriş, yine yaygın marketlerdeki aynı veya benzeri ürünlerle yapıldığında 3.125,78 TL tutuyor.

Dolar bazında bakıldığında, Ocak 2020’de 51,55 dolar olan alışverişin, dolar bazı dikkate alındığında bugün yaklaşık 64 dolara denk gelmesi görülürken, aynı ürünlerin Nisan 2025 itibarıyla 82,2 dolara mal olduğu görülüyor.

2025 yılında 22.104 TL’ye çıkan asgari ücretle ise aynı alışveriş 7 kez yapılabiliyor.

2020 yılında ürün fiyatları ile 2025 yılındaki fiyat karşılaştırma tablosu şöyle:

Related Posts

IMF’den ‘ticari uzlaşı’ çağrısı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, belirsizliğin çok maliyetli olduğunu vurgulayarak, hızlı bir şekilde gerilimlerin çözülmesi ve ticaret politikalarında uzlaşılması çağrısında bulundu.

Kuyumcukla yeni dönem: İbraz etmek zorunlu olacak!

Kuyumculuk sektöründe yeni bir dönem başlıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı genelgeyle çekili kıymetli maden satışlarında belge ve kayıt şartları devreye giriyor. Yeni düzenleme ticarette şeffaflığı ve güveni artırmayı hedefliyor.

Milyonlarca kişinin hayatı hiçe sayılıyor! Talan edilen deprem vergileri ile neler yapılabilirdi?

İstanbul’da dün 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD’dan yapılan açıklamaya göre sarsıntı, Marmara Bölgesi’nin tamamında hissedildi. Depremden sonra çok sayıda artçı sarsıntı kaydedilirken deprem vergileri ve kentsel dönüşüm çalışmalarının yetersizliği tekrar tartışma konusu oldu. Peki 22 yıllık AKP iktidarında toplanan deprem vergileriyle kaç ev kentsel dönüşüme girebilirdi? İşte ayrıntılar…

Avrupa borsalarında belirsizlik rüzgarı: Trump’ın söylemleri ve tarifeler etkili

Avrupa borsaları, ABD Başkanı Trump’ın değişken söylemleri ve tarifelere ilişkin belirsizliklerin gölgesinde yön bulmakta zorlanıyor. Küresel risk iştahındaki dalgalanma ve zayıf gelen imalat verileri, Avrupa piyasalarında karışık bir seyri beraberinde getirdi.

TCMB Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, para politikasında sıkı duruşa odaklanacaklarına işaret etti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Karahan, değişen dış ortamın ülkelerin para politikası çerçevesi açısından yeni zorluklar doğurduğunu belirterek, bu dönemde sıkı parasal duruşa odaklanmayı sürdüreceklerini ifade etti.

Toyota’nın yurtdışı mart satışları rekor kırdı

Toyota, martta yurtdışı satışlarında tarihi bir rekor kırdı. ABD’de ithalat tarifelerinin yürürlüğe girmesinden önceki güçlü talep sayesinde Japon otomobil üreticisi, kendi pazarı dışındaki satışlarını yüzde 6,7 artışla 814.105 araca ulaştı. Aynı dönemde küresel üretim ise yüzde 9,1 arttı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir