Avrupa’nın en ucuz işçileri biz olduk

Cem YILDIRIM

Türkiye’de her alandaki çürüme en çok da çalışanların emeğinde gün yüzüne çıktı. Artan enflasyon, hayat pahalılığı, yüksek faizler, siyasi krizler derken çalışanların alım gücü eridikçe eriyor. Çalışanların alım gücündeki düşüşü Avrupa İstatistik Ofisi’nin verilerinden derleyen Siyasal İktisatçı İnan Mutlu sosyal medya hesabından bir grafik paylaştı. Grafikte Türkiye’nin 953 Euro’luk ortalama aylık gelir ile Avrupa Birliği’nde (AB) 32 ülke arasında sondan ikinci olduğu, bir tek 923 Euro’luk Bulgaristan’ı geçebildiği görüldü. Türkiye’deki çalışanlar, AB ortalaması olan 2.464 Euro’luk aylık ortalama kazancın yarısını bile kazanamadı. Listenin zirvesindeki İsviçre, 7.136 Euro’luk aylık ortalama kazançla Türkiye’yi adeta 7’ye katladı.

1 SAAT ÇALIŞ 1 EKMEK AL

Öte yandan İnan Mutlu, Türkiye’nin yıllık ortalama gelirini Doğu Avrupa ülkeleri ile kıyasladı. Buna göre, Doğu Avrupa ülkeleri arasında 2004’te en yüksek gelire sahip olan Türkiye’de, AKP iktidarı döneminde ücretler eridikçe eridi. 2008’de küresel kriz yaşanırken bile Türkiye, 5.752 Euro’luk yıllık ortalama gelir ile birçok ülkenin ilerisindeydi. Ancak özellikle başkanlık sistemine geçildiği 2018 yılından itibaren Türkiye listede son sıraya geldi. 2024’te 11.440 Euro’luk yıllık gelir ile listenin son sırasında yer alıyor. Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay da çalışan yoksulluğuna değindi. 22 bin liraya mahkum edilen asgari ücretlinin yoksulluğunun her geçen gün derinleştiğini söyleyen Özbay, “Asgari ücretli bir saatlik çalışması sonucu ancak 10 ekmek alabiliyor. 2014 yılında asgari ücret 6 çeyrek altına denk gelirken şu an 3 çeyrek altına düştü” dedi.

İşsizlerin sayısı da sürekli artıyor

Çalışanların yaşadığı yoksulluğun yanı sıra bir de iş bulamayanlara dikkat çeken Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay, Türkiye’de 2024 için açıklanan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in son 12 yılın en düşük işsizlik oranı dediği dar tanımlı işsizlik oranının yüzde 8.7 olduğunu hatırlattı. Özbay, “Türkiye’de iş bulma ümidini kaybedenlerin sayısı 2023 yılında 1 milyon 804 bin iken, 2024 yılında 2 milyon 171 bine yükselmiştir. İş aramaktan vazgeçenleri ifade eden bu sayı işsizlikteki artışın kalıcılaşmaya başladığının kanıtıdır” dedi.

Related Posts

Kurumlar vergisi beyannamesi için son gün yarın

Kurumlar vergisi mükelleflerinin, 2024 hesap dönemine ait beyannamelerinin verilme ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri yarın gün sonunda dolacak.

Veriler ortaya koydu: Tapuya bir yılda yüzde 116 oranında zam!

Yılbaşında yapılan yüzde 44 zamla 822 liradan 1183 liraya çıkarılan tapu döner sermaye gösterge ücreti 1 Mayıs’tan geçerli olmak üzere 1774 liraya yükseltildi. Yapılan bu yeni zamla tapudaki döner sermaye yükü bir yılda yüzde 116 zamlandı.

O meslek de kayboluyor: Talep var, usta kalmadı!

Gaziantep’te 28 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Cengiz Canday, mesleğin çırak bulunamadığı için bitme noktasına geldiğini söyledi. Yeni ayakkabıların pahalılığı tamir talebini artırsa da zanaatkâr sayısı hızla azalıyor.

Tarım robotlarından insansız traktörlere

Tarım robotları ve insansız traktörler döneminin kapılarını aralayan yapay zekâ konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı, yıl sonuna kadar Yapay Zekâ Strateji Belgesi oluşturacak. Dünya Bankası destekli İklim Akıllı Tarım Teşviki projesi kapsamında ise çiftçiye 40 milyon dolarlık hibe desteği sağlanacak.

Kıbrıslılar TEKNOFEST’e akın etti: Güçlendiğimizi hissettim!

TEKNOFEST KKTC’ye katılan Kıbrıslılar, festivalin ülkelerinde düzenlemesinden dolayı gurur duyduklarını aktardı.

Gerçek, TÜİK’in verilerinde değil mutfakta!

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, TÜİK’in 5 Mayıs’ta açıklayacağı enflasyon verileri öncesinde “Açıklanan her düşük oran, halkın maaşından ve sosyal haklarından çalınan zam demektir. Makyajlı verilerle bile gerçeği artık gizleyemiyorlar.” sözleriyle uyardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir