Harekete geçildi! POS cihazlarına yasak geliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), elden veya online olarak yapılan ödemelerde kayıtdışılığı önlemek için yeni düzenlemeler getiriyor. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağı bu kapsamda hazırlandı.

Yapılan düzenleme ile mal ve hizmet sunan mükelleflerin, ödeme sistemlerini başka mükelleflere kullandırmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

YENİ NESİL ÖDEME SİSTEMLERİ

Yürürlüğe girecek taslak ile perakende mal teslimi veya hizmet sunumu yapan mükelleflere çeşitli zorunluluklar getirilecek. Mükelleflerin EFT-POS özellikli yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanmaları gerekecek. Basit usule tabi olanlar ve toptancılar ise bu uygulamadan muaf tutulacak.

Yeni cihazlar, ödeme belgesini ve mali belgeyi tek bir belgede düzenleyebilecek. Böylece belgeler arasında tutarsızlık önlenmiş olacak.

KAYIT DIŞILIĞA SON VERİLECEK

Yeni düzenleme ile kayıtdışı işlemlerin önleneceği hedefleniyor. Perakende satış yapan ve kapsam dışında kalan mükelleflerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz veya güvenli mobil ödeme sistemi kullanmaları gerekecek. Kapsam dışındaki mükelleflerin başka kişilere ait cihazları kullanmalarına izin verilmeyecek.

POS CİHAZLARI VE KULLANIMI

Ödeme kabul eden cihazlardaki POS uygulamaları, mükellefin kendi adına banka veya ödeme hizmet sağlayıcısıyla yaptığı üye iş yeri anlaşması çerçevesinde temin edilen cihaz veya uygulamalar olacak. Bayilik sistemi altında olanlar için ise bayi ve ana firma ilişkisine dair istisnalar belirlenecek.

BAYİLİK SİSTEMİ KURALLARI

Bayilik veya benzer ticari ilişkide olanlar için, bayilere ait cihazlara ana firma hesaplarının tanımlanmasına imkan tanınacak. Bu durum için belirli şartlar geçerli olacak ve tüm tahsilatlar Gelir İdaresi’ne bildirilmeli.

E-ticaret işlemlerinde sanal POS kullanımı kısıtlanırken, e-ticaret yapan hizmet sağlayıcılar aracı platformların sanal POS cihazlarını kullanarak tahsilatlarını yapabilecek. Ödeme hizmet sağlayıcıları ve bankalar mükelleflere uygun cihazlar ve sistemler sunma sorumluluğunda olacak, gerektiğinde müdahale edebilecekler.

Related Posts

Çorum, Arap Emirlikleri’ni altına boğdu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2025 yılının ilk yarısına ilişkin ihracat verilerini açıkladı. Veriler, Türkiye’nin, ihracatta en büyük artışı Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) gerçekleştirdiğini ortaya çıkardı. 2025’in ocak-haziran dönemine ait …

Fed yetkilileri ikiye ayrıldı: Trump’ın faiz indirimi hayali başka bahara kaldı

ABD Merkez Bankasının (Fed) son toplantısına ilişkin tutanakları, yetkilileri ikiye ayırdı. Fed yetkililerinin çoğunun bu yıl politika faizinin düşürülmesinin uygun olacağını değerlendirdiğini, bazı yetkililerin ise enflasyon riskleri dolayısıyla faiz indirimi düşünmediğini ortaya koydu.

Ankara, 2026 Türk Dünyası Turizm Başkenti seçildi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ankara’nın 2026 Türk Dünyası Turizm Başkenti seçildiğini açıkladı.

Ağam bizimle eğlenir! İngiltere’ye gitti ülkeyi unuttu: Kişi başı gelirle övündü

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Birleşik Krallık İhracatın Finansmanı Kuruluşu (UK Export Finance) tarafından düzenlenen İslami Finans Zirvesi programı kapsamında bulunduğu İngiltere Londra’da yatırımcı …

Askerin ‘omuzdaşı’ oldu: 3 ülkede kullanımda yenileri için görüşülüyor! Tehdidi tespit edip sınıflandırıyor, askeri uyarıyor

Lazer güdümlü tehditleri tespit eden ve operatörlere yön bilgisi sunan sistemler geliştiren Türk savunma sanayisi şirketi Nero Endüstri, zırhlı araçların ardından personelin güvenliğini artırmak için geliştirdiği teknolojinin geldiği güncel durumu …

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (9 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,77 değer kazanarak 10.074,71 puana yükseldi.Dün 9.998,20 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 10,29 puan artışla 10.008,49 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …