Süper böcekler 2050’ye kadar milyonları öldürebilir: Sessiz tehdit ekonomiyi de vuracak

Süper Böceklerin Yaratacağı Tehlike: 2050’de Milyonlarca Ölüm ve 2 Trilyon Dolarlık Kayıp Bekleniyor

Yapılan araştırmalar, “süper böcekler” olarak adlandırılan antibiyotiklere dirençli bakterilerin, 2050 yılına kadar milyonlarca insanın hayatına mal olabileceğini ve küresel ekonomiye yaklaşık 2 trilyon dolarlık bir kayba neden olabileceğini gösteriyor.

İngiltere’de hükümet tarafından desteklenen bir çalışma, antimikrobiyal direnç (AMR) oranlarının önümüzdeki çeyrek yüzyılda küresel olarak yıllık 1.7 milyon dolar gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) kaybına yol açabileceğini ortaya koydu.

AMR Oranlarında Yüzde 60 Artış Bekleniyor

Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü’ne (IHME) göre, AMR’den kaynaklanan ölümlerin 2050 yılına kadar yüzde 60 oranında artması bekleniyor. Sadece ABD’de ve İngiltere’de her yıl antibiyotiklere dirençli böcekler nedeniyle ölen kişi sayısı yüksek tahmin edilirken, ilaca dirençli bakterilere bağlı hastalananların sayısında da artış bekleniyor.

Süper Böceklerin Etkileri

Süper böcekler, hastaneye yatış sayısını arttırırken, daha uzun hastane kalışlarına, maliyetli tedavilere ve karmaşık bakıma neden olmaktadır. Bu durum, dirençli enfeksiyonların tedavisinin maliyetini arttırmakta ve enfeksiyonların tedavisi için harcanan parayı ikiye katlamaktadır.

Hangi Ülkeler Etkilenecek?

Yapılan araştırmalar, AMR tedavisinin küresel sağlık maliyetlerinin artabileceğini ve özellikle ABD, İngiltere ve AB ekonomilerinin olumsuz etkilenebileceğini göstermektedir. Bu durum, küresel yardım kesintilerinin etkisini ve hastalıkların artmasını da beraberinde getirmektedir.

Anthony McDonnell, AMR’yi kontrol altına almanın önemini vurgularken, başarılı olduğu düşünülen ülkelerin bile tedbirlerini arttırmaları gerektiğini belirtti.

İş Gücü ve Ekonomik Etkiler

Araştırma, antibiyotik direncinin ekonomi ve sağlık sistemlerine olan etkisini hesaplayarak, süper böceklerin iş gücünü azaltabileceğini ve ekonomik kayıplara yol açabileceğini ortaya koydu. Bu durumu önlemek için, ülkelerin yeni antibiyotiklere erişimi arttırarak ve kaliteli tedavi imkanları sunarak önlemler almaları gerekmektedir.

Related Posts

Bir an olsun yanından ayırmıyor: Siyah çantanın sırrı

MİT Başkanı İbrahim Kalın, iktidarın “Terörsüz Türkiye” adını verdiği yeni süreç kapsamında Meclis’te siyasi partileri ziyaret etti. Kalın’ın Bahçeli ile görüşmesinde sandalyesinin yanında duran siyah çanta sosyal merak uyandırdı. İşte o siyah çantanın sırrı…

Bir an olsun yanından ayırmıyor: Siyah çantanın sırrı

MİT Başkanı İbrahim Kalın, iktidarın “Terörsüz Türkiye” adını verdiği yeni süreç kapsamında Meclis’te siyasi partileri ziyaret etti. Kalın’ın Bahçeli ile görüşmesinde sandalyesinin yanında duran siyah çanta sosyal merak uyandırdı. İşte o siyah çantanın sırrı…

Trump’tan İran’a açık tehdit: Gerekirse yine vururuz!

ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz ay İran’daki üç nükleer tesise düzenlenen saldırıların ardından yaptığı açıklamada, “Gerekirse İran’ın nükleer tesislerini yeniden vururuz” dedi. İran ise bugün Çin ve Rusya ile nükleer meseleleri görüşmek üzere …

6 milyon dolarlık muzu bir kez daha yediler! Müzedeki en ilgi çekici sanat eserlerinden biriydi

İtalyan sanatçı Maurizio Cattelan’ın dünyaca ünlü eseri “Comedian” bir kez daha gündemde. Taze bir muzun duvara bantlanmasıyla oluşan eser, 12 Temmuz’da Fransa’nın doğusundaki Centre-Pompidou Metz müzesinde bir ziyaretçi tarafından tekrar yenildi …

Ece Seçkin, Mattia Ahmet için başlatılan oturma eylemine destek verdi

Kadıköy’de 24 Ocak’ta bıçaklanarak hayatını kaybeden 14 yaşındaki Mattia Ahmet Minguzzi’nin annesi Yasemin Minguzzi tarafından Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda başlatılan oturma eylemi, kamuoyunun dikkatini çekmeye devam ediyor. Eylemin ikinci gününde meydana gelen şarkıcı Ece Seçkin, anne Minguzzi’nin kaleme aldığı metni kamuoyu önünde okuyarak destek verdi.

Elazığ’da Tofaş ile Drift Heyecanı

Bir sürücü, Elazığ’da Tofaş markalı aracıyla drift yaparken cep telefonu ile kaydedildi.