Meltem Günay
Türkiye, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremlerle büyük bir felaket yaşadı. 11 ili etkileyen depremde 50 binden fazla insan hayatını kaybederken, enkaz altından saatler hatta günler sonra sağ olarak çıkarılan aralarında çocukların da bulunduğu binlerce kişi uzuv kaybı yaşadı. Türkiye’de el ve parmak protezi ihtiyaç duyan çocuklara yönelik üç boyutlu yazıcılarla üretilen mekanik ellerin ücretsiz paylaşıldığı Robotel Derneği bu gerçekten yola çıktı. Dernek, sağlık kuruluşlarının yanı sıra kamu kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla güç birliği kurarak, binden fazla ihtiyaç sahibine yardım eli uzatmayı hedefliyor. Robotel’in deprem bölgesindeki çalışmalarını Robotel Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Okumuş, Patronlar Dünyası’na anlattı.
O ÇOCUKLAR İÇİN HAREKETE GEÇTİK
Okumuş, Robotel olarak şu zamana kadar sürdürdükleri çalışmalarla 400’den fazla çocuğun hayatına dokunduklarını ve binden fazla roboteli ulaştırdıklarını belirterek, “Depremden sonra oluşan yüksek miktarda ampütasyon konusunda da çocuklara destek olacağımızı belirttik. Deprem sonrasında oluşan ampütasyonlarda yaraların iyileşme dönemi yaşanacağı için o zamanı daha hızlı üretim yapabilmek adına altyapımızı geliştirmeye adadık. Bunun yanında bölgede bulunan sivil toplum kuruluşlarıyla yerel inisiyatiflerle, üniversitelerle ve AFAD’la birlikte ihtiyaç sahiplerine bu ücretsiz el hizmetini duyurmaya ve talep almaya başladık.
Toplamda binden fazla olarak öngörülen ihtiyaç sahibine, kendi kapasitemizi çok yüksek oranda artırarak mümkün mertebe yüksek erişim seviyesi ile çözüm sunmayı amaçlıyoruz. 2023 yılında geçtiğimiz yılın 10, hatta 15 katı daha fazla robotel yapabilmek için planlama çalışmaları yapıyoruz” diye konuştu.
“UZUV KAYBI YAŞAYAN ÇOCUKLARIN AİLELERİ BİZE ULAŞSIN”
Okumuş, deprem bölgesinde uzuv kaybı yaşayan çocukların velilerinin derneğin internet sitesi üzerinden kendileriyle bağlantıya geçmesini istediklerini dile getirerek şunları söyledi:
“Bu çağrımızın duyurulmasına çok ihtiyacımız var. Saha çalışmalarımıza, deprem felaketinin en çok etkilediği illerden Hatay’da start verdik. Hatay’da AFAD, ilçe kaymakamlıkları, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve bireysel gönüllü oluşumları ile görüşmeler gerçekleştirdik. Bu ilde uzuv kaybı yaşayan ihtiyaç sahibi bireylere ve yakınlarına başvuru çağrısında bulunduk. İhtiyaç sahipleri Robotel Derneği’nin web sitesi, sosyal medya hesapları ve +90 536 035 2371 numaralı telefon hattı üzerinden başvuruda bulunabilecekler.
Bunun yanı sıra AFAD Hatay, Artuk Kaymakamlığı, Mustafa Kemal Üniversitesi Ortez Protez Bölümü gibi kurumlar ile Sivil Alan Hareket Ağı (S.A.H.A.), Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM), Hatay Sakatlar ve Gönüllüler Derneği, Hatay Engelli Hakları Derneği, Serinyol Elele Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Sinemasal DİMES Antakya Kampüsü, Tahsin Kaymak İH Konteyner Kent, Lider Miçoğlu Rehabilitasyon Merkezi gibi sivil toplum dernekleri, kurumsal ve gönüllü destek oluşumları üzerinden de derneğimize ulaşılabiliyor.”
“TALEP TOPLAMA AŞAMASINDAYIZ”
Şu anda dernek olarak aralarında Alternatifbank, Creality, Dimes gibi bir çok şirketle, sivil toplum kuruluşuyla işbirliği yaptıklarını anlatan Okumuş, “Öncelikli hedefimiz depremzede çocuklara ulaşmak ve onları robotel sahibi yapmak. Henüz talep toplama aşamasındayız” bilgisini paylaştı.
YARALARIN İYİLEŞMESİ GEREKİYOR
Üç boyutlu yazıcılarda üretilen roboteller tamamen kişisel ölçülerde yapılıyor. Bu nedenle önceden hazırlanmıyor. İhtiyaç sahiplerinin robotelleri kullanabilmesi için tüm tıbbi müdahalelerin tamamlanması ve yaraların iyileşmesi beklendi.
patronlardunyasi.com