Emlak Vergisi Bedellerinde Artış: Vatandaşın Cebi Nasıl Etkilenecek?
Son zamanlarda konut fiyatlarındaki artışlarla birlikte, vatandaşların ödediği emlak vergisi bedelleri de önemli ölçüde yükseldi.
Dört yılda bir toplanan takdir komisyonu tarafından sokak ve caddelerdeki rayiç değerler yeniden belirleniyor. Bu belirlenen rayiç değerler, konut ve iş yeri sahiplerinin doğrudan ödediği emlak vergilerini etkiliyor. Aynı semt içerisinde farklı caddeler arasındaki önemli emlak vergisi farkları tepkilere neden oluyor. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, Odatv’ye yaptığı açıklamada, “Aynı cadde ve aynı sokak bazen farklı ilçelere bağlı olabiliyor. Belediyelerin farklı taktik belirlemesi farklı vergi bedelleri ile sonuçlanabiliyor,” şeklinde konuştu.
30 Katlık Artış Ankara’da!
Ankara’da, 2026-2029 arasında arsa metrekare değerlerinde inanılmaz bir 30 katlık artış yaşandı. İstanbul’un Beyoğlu ilçesindeki Galataport bölgesinde bulunan Meclisi Mebusan Caddesi’nde metrekare başına yaklaşık 1.5 milyon TL değer biçildi. Bu rakam, Kadıköy’deki Bağdat Caddesi’nde 230 bin lira olarak belirlendi. Uzmanlar, arsa rayiç bedellerindeki yedi katlık artışın, emlak vergilerinde de 4-5 kata varan yükselişlere sebep olabileceğini belirtiyor. Vatandaşlar, karar açıklandıktan sonra 30 gün içinde itiraz etme hakkına sahip olacak ve 8 Eylül Pazartesi gününe kadar da dava açabilecekler. Uzmanlara göre, İstanbul’da itiraz edilmeyen hiçbir sokak rayiç bedeline sahip olmayacak.
Belediyelerin Yetkileri!
Emlak vergisi ve rayiç bedelleriyle ilgili tartışmalar sürerken, İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, “Her dört yılda bir emlak vergisine esas arsa bedelleri tespit ediliyor. Bu tespitleri yapanlar ilçe belediyeleridir. Yapılan tespitler valilikteki komisyona sunulur. Komisyon, bu bedelleri inceler. Valiliğin, bu kararları değiştirme yetkisi yoktur; sadece tavsiye niteliğinde görüş bildirebilir. Belediye kararını değiştirmezse, o şekilde onaylanır,” dedi.
Farklı Belediyelerde Aynı Cadde Farklı Vergi!
Aynı cadde ve sokaklardaki büyük fiyat farkları nedeniyle ortaya çıkan tartışmalara da değinen Aşa, “Aynı cadde ve aynı sokak bazen farklı ilçelere bağlı olabilir. Örneğin Levent’teki Büyükdere Caddesi’nin bir tarafı Kağıthane ilçesine bağlıyken diğer tarafı Beşiktaş’a aittir. Yani bazı sokaklarda ilçe değiştiğinde, belediyeler de değişir. Aynı caddede bir taraf X belediyesine diğer taraf Y belediyesine aitse, belediyelerin farklı taktikleri farklı vergi bedellerine neden olabilir,” şeklinde açıklama yaptı.
Orçun Ak