Sanayi Sektöründe Satışa Çıkarılan Fabrikaların Sayısı Artıyor
Sanayi sektöründe alarm zilleri çalıyor. Yüksek maliyetler ve dalgalı döviz kuru, üreticiyi çıkmaza sokarken fabrikaların satışa çıkarılması hız kazanıyor.
Yüksek enflasyon, kurdaki oynaklık, iç pazardaki durgunluk ve ihracat siparişlerindeki düşüşle birlikte krediye erişimdeki sıkıntılar nedeniyle sanayi durma noktasına geldi. Bu koşulların yarattığı baskı, konkordato başvurularını artırırken sanayi sitelerinde de kiralık-satılık ilanları çoğalmaya başladı.
Sanayiciler, “Üretim durursa ekonomi de durur” diyerek ortak bir çağrı yapıyorlar.
Devletin acil destek ve düzenleme yapmaması halinde önümüzdeki aylarda birçok fabrikanın kapanma riskiyle karşı karşıya kalabileceği iş dünyası tarafından vurgulanıyor.
Satılık Fabrikalar Artıyor
İstanbul’da ikinci el satışta olan fabrika sayısı 257’ye ulaştı. Mayıs ayının ilk 10 gününde eklenen 24 fabrika ile birlikte sanayi sektöründe satışa çıkarılan fabrikaların sayısı artmaya devam ediyor.
Bazı fabrikalar organize sanayi bölgelerinde yer alırken bazıları müstakil arsalar üzerinde veya yerleşim alanları içinde bulunuyor.
Konkordato Talepleri İkiye Katlandı
Ekonomik baskı, reel sektörde iflas sinyallerini artırıyor. Nisan ayında sadece 444 şirket konkor doto talebinde bulunurken bu rakamın 10’u iflas etti. Geçen yılın aynı dönemine göre konkordato taleplerinin sayısında büyük bir artış yaşandığı görülüyor.
Gayrimenkul Nakde Çevriliyor
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, finansmana erişimdeki zorluklara dikkat çekerek, faizlerin yüksek olduğunu ve iş dünyasını yatırımlarını nakde çevirmeye zorladığını ifade ediyor.
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise sanayicilerin maliyetlerin artması, ihracat fiyatlarına yansıtamama ve kur baskısı ile karşı karşıya olduğunu belirterek yeni yatırımların şu ortamda mümkün olmadığını dile getiriyor.