Mahfi Eğilmez: Yeni feodalizm

Mahfi Eğilmez: Muasır Medeniyetler ve Teknofeodalizm

Arapça kökenli bir sözcük olan muasır, çağdaş anlamına gelir. Muasır medeniyetler ifadesi ise çağdaş uygarlıkları temsil eder. Türkiye’nin en büyük idealı, çağdaş uygarlıkların ötesine geçmektir. Çağdaş uygarlık düzeyi dediğimiz çerçeve; ileri demokrasi, insan haklarına saygı, hukukun üstünlüğü, gelir adaleti ve sanayileşmeyi içerir. Muasır medeniyetler kavramı, özellikle 20. yüzyılda geçerliydi ve gelişmiş ülkelerin çoğu bu çerçeveye uygun bir yapıya sahipti.

Günümüzde sermaye sınıfı, teknofeodalizme doğru ilerleyen bir süreçte inanılmaz bir güce ulaşmış durumda. Kapitalizmin geleneksel piyasaları yerine, serbest olmayan ve teknoloji devi firmaların denetimindeki platformlar geçmeye başladı. Bu durum, teknofeodalizm kavramını ortaya çıkarmıştır.

Feodalizm veya derebeylik rejimi, 5. yüzyıldan 15. yüzyıla kadar Avrupa ve diğer bölgelerde egemen olan siyasi ve ekonomik bir yapılanmayı ifade eder. Bu yapılanmada, derebeyleri ve onların hizmetinde çalışan serfler arasında bir ilişki vardır. Feodal ekonomi, derebeylerin topraklarında serflere dayalı bir üretim sistemine dayanır. Bu dönemde, merkezi otorite zayıftır ve güç derebeylerin elindedir.

Tahminlerime göre, gelişmiş dünyada ulus devletlerin etkinliği giderek azalacak ve siyasetçiler sermaye kesiminin istekleri doğrultusunda hareket eden aracılara dönüşecek. Bu durumda, gelişmekte olan ülkeler ulus devletler gibi görünse de, aslında gelişmiş dünyaya hizmet eden serfler konumunda olacaklar.

Bu yazı, Mahfi Eğilmez’in kişisel blogundan alınmıştır.

Şans ve Ruh Burcunuzu Öğrenin!

Hakan Kırkoğlu, ‘Kısmet ve Niyet’ kitabının yazarı, şans ve ruh burcunuza dair bilgiler veriyor. Detaylar için tıklayın.

Related Posts

S&P Türkiye’nin kredi notunu açıkladı…

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

Bakan Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı.

Fed uyardı: Ticaret savaşları ve borç krizi ABD finansal sistemini tehdit ediyor

ABD Merkez Bankası’nın Nisan raporunda, ticaret politikalarındaki belirsizlik, artan tarifeler ve ABD’nin borç sürdürülebilirliği finansal istikrar için en büyük riskler arasında gösterildi. Rapora göre, olası bir ticaret savaşı ve politika dalgalanmaları piyasalarda ciddi sonuçlar doğurabilir.

IMF’den ‘ticari uzlaşı’ çağrısı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, belirsizliğin çok maliyetli olduğunu vurgulayarak, hızlı bir şekilde gerilimlerin çözülmesi ve ticaret politikalarında uzlaşılması çağrısında bulundu.

Kuyumcukla yeni dönem: İbraz etmek zorunlu olacak!

Kuyumculuk sektöründe yeni bir dönem başlıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı genelgeyle çekili kıymetli maden satışlarında belge ve kayıt şartları devreye giriyor. Yeni düzenleme ticarette şeffaflığı ve güveni artırmayı hedefliyor.

Milyonlarca kişinin hayatı hiçe sayılıyor! Talan edilen deprem vergileri ile neler yapılabilirdi?

İstanbul’da dün 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD’dan yapılan açıklamaya göre sarsıntı, Marmara Bölgesi’nin tamamında hissedildi. Depremden sonra çok sayıda artçı sarsıntı kaydedilirken deprem vergileri ve kentsel dönüşüm çalışmalarının yetersizliği tekrar tartışma konusu oldu. Peki 22 yıllık AKP iktidarında toplanan deprem vergileriyle kaç ev kentsel dönüşüme girebilirdi? İşte ayrıntılar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir