Merkez Bankası’ndan yeni analiz: Yüksek enflasyon beklentisi daha fazla krediye yol açıyor

Merkez Bankası, “Enflasyon Beklentileri ve Kredi Davranışı: Türkiye’ye İlişkin Mikro Bulgular” başlıklı ekonomi notunda, enflasyon beklentilerinin bireyler ve işletmeler üzerindeki etkileri ele alındı. Banka, yüksek enflasyon beklentisinin daha yüksek montanlı TL kredilerine yol açtığını ifade etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), “Enflasyon Beklentileri ve Kredi Davranışı: Türkiye’ye İlişkin Mikro Bulgular” başlıklı bir ekonomi notu yayımladı. Merkez Bankası tarafından hazırlanan analizde, yüksek enflasyon beklentisinin daha yüksek montanlı TL kredilerine yol açtığını değerlendirildi. Çalışmada, “Enflasyon beklentilerindeki kötüleşme sonucu ortaya çıkan TL kredi talebinin yüksek kredi finansman maliyeti ve kısa kredi vadesiyle ilintili olduğuna işaret etmektedir” denildi. 

TCMB’nin internet sitesinde İngilizce olarak yayımlanan çalışma ile ilgili şu özet bilgiler verildi:

“İktisadi birimlerin enflasyon beklentilerinin yönetilmesi, özellikle gelişmekte olan ülkelerde optimal politika sonuçlarına ulaşılması açısından modern merkez bankacılığının temelini oluşturmaktadır. Bu bağlamda, reel sektör firmalarının enflasyon beklentilerindeki değişimlerin sonuçlarının anlaşılması, ürün fiyatlaması, çalışan ücretleri, istihdam ve yatırım gibi kararlar üzerindeki etkilerin doğru analiz edilmesi için gereklidir. Öte yandan mevcut akademik yazın, firmaların ileriki dönemlerdeki enflasyon hakkındaki güncel algılarının finansal sonuçları hakkında fazla bir bilgi ortaya koymamaktadır.

Bu çalışmada, Türkiye özelinde 2011-2024 dönemi için İktisadi Yönelim Anketi ve mikro kredi verileri birleştirilerek enflasyon beklentileriyle kredi davranışı arasındaki ilişki incelenmektedir. Temel analizler firma seviyesinde enflasyon beklentilerindeki artışların daha yüksek montanlı kredi kullanımıyla ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır.

Ek olarak, bu eğilimin YP kredi kullanımını özellikle örneklem döneminin sonraki kısmında azalttığı gözlenmektedir. Çalışma kapsamındaki diğer analizler enflasyon beklentilerindeki kötüleşme sonucu ortaya çıkan TL kredi talebinin yüksek kredi finansman maliyeti ve kısa kredi vadesiyle ilintili olduğuna işaret etmektedir.”

 


Öykü Karayel, Burak Deniz ve Osman Sonant, Umami filmini anlattı

Öne çıkan haberler…

TIKLAYIN – Santorini sarsıntıları Türkiye’yi tehdit ediyor; bilim insanlarından tsunami ve kül yağışı uyarısı!

TIKLAYIN – Meteoroloji’den İstanbul dahil 3 il için sarı kodlu uyarı: Kuvvetli kar yağışına dikkat!

TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Bu bir “Zihni Sinir procesi” olmalı

TIKLAYIN – Galatasaray-Fenerbahçe derbisi öncesi gözler hakem kararında: İşte tüm ihtimaller ve yerli-yabancı adaylar!

 

 

Genel olarak bu çalışmadaki sonuçlar iktisadi birimlerin beklentilerinin yönetilmesi yoluyla fiyat istikrarının sağlanmasının, yerel para birimi cinsinden kredi büyümesindeki aşırı hareketlerin kontrol altına alınması, kredi maliyetlerinin düşürülmesi ve kredi vadelerinin arttırılması kanalıyla finansal istikrarı da destekleyen bir mekanizma olduğunu ortaya koymaktadır. “

 

Related Posts

IMF’den ‘ticari uzlaşı’ çağrısı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, belirsizliğin çok maliyetli olduğunu vurgulayarak, hızlı bir şekilde gerilimlerin çözülmesi ve ticaret politikalarında uzlaşılması çağrısında bulundu.

Kuyumcukla yeni dönem: İbraz etmek zorunlu olacak!

Kuyumculuk sektöründe yeni bir dönem başlıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı genelgeyle çekili kıymetli maden satışlarında belge ve kayıt şartları devreye giriyor. Yeni düzenleme ticarette şeffaflığı ve güveni artırmayı hedefliyor.

Milyonlarca kişinin hayatı hiçe sayılıyor! Talan edilen deprem vergileri ile neler yapılabilirdi?

İstanbul’da dün 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD’dan yapılan açıklamaya göre sarsıntı, Marmara Bölgesi’nin tamamında hissedildi. Depremden sonra çok sayıda artçı sarsıntı kaydedilirken deprem vergileri ve kentsel dönüşüm çalışmalarının yetersizliği tekrar tartışma konusu oldu. Peki 22 yıllık AKP iktidarında toplanan deprem vergileriyle kaç ev kentsel dönüşüme girebilirdi? İşte ayrıntılar…

Avrupa borsalarında belirsizlik rüzgarı: Trump’ın söylemleri ve tarifeler etkili

Avrupa borsaları, ABD Başkanı Trump’ın değişken söylemleri ve tarifelere ilişkin belirsizliklerin gölgesinde yön bulmakta zorlanıyor. Küresel risk iştahındaki dalgalanma ve zayıf gelen imalat verileri, Avrupa piyasalarında karışık bir seyri beraberinde getirdi.

TCMB Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, para politikasında sıkı duruşa odaklanacaklarına işaret etti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Karahan, değişen dış ortamın ülkelerin para politikası çerçevesi açısından yeni zorluklar doğurduğunu belirterek, bu dönemde sıkı parasal duruşa odaklanmayı sürdüreceklerini ifade etti.

Toyota’nın yurtdışı mart satışları rekor kırdı

Toyota, martta yurtdışı satışlarında tarihi bir rekor kırdı. ABD’de ithalat tarifelerinin yürürlüğe girmesinden önceki güçlü talep sayesinde Japon otomobil üreticisi, kendi pazarı dışındaki satışlarını yüzde 6,7 artışla 814.105 araca ulaştı. Aynı dönemde küresel üretim ise yüzde 9,1 arttı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir