Milyonlarca kişinin hayatı hiçe sayılıyor! Talan edilen deprem vergileri ile neler yapılabilirdi?

İstanbul’da Meydana Gelen 6,2 Büyüklüğündeki Deprem Hakkında Detaylar

İstanbul’da dün yaşanan deprem, AFAD’ın verilerine göre 6,2 büyüklüğündeydi ve İstanbul, Tekirdağ, Yalova, Bursa ve Balıkesir gibi çevre illerde yoğun bir şekilde hissedildi.

AFAD Deprem Dairesi’ne göre, deprem öncesinde saat 12.13’te Marmara Denizi’nde İstanbul’un Silivri ilçesi açıklarında 3,9 büyüklüğünde bir sarsıntı kaydedildi. Ardından saat 12:49’da meydana gelen ana deprem ise 13 saniye sürdü ve Marmara Bölgesi’nin her yerinde hissedildi.

İstanbul Artçı Sarsıntılarla Sallandı

Ana depremin ardından birçok artçı sarsıntı yaşandı. Saat 12.51’de 5,9 ve 4,4 büyüklüğünde, saat 13:01’de 4,8 büyüklüğünde, saat 13.02’de 4,5 ve 4,9 büyüklüğünde artçı depremler kaydedildi. Ayrıca saat 15.12’de Büyükçekmece açıklarında 4,9 büyüklüğünde bir sarsıntı daha yaşandı.

Deprem sarsıntıları gece boyunca devam ederken, AFAD Deprem Dairesi bugün sabah saat 07:19’da Büyükçekmece ilçesinde 4,1 büyüklüğünde bir deprem daha gerçekleşti.

Deprem Vergisi ve Kentsel Dönüşüm Çalışmaları

Depremin ardından gündeme gelen tartışmalardan biri de 1999 Gölcük depreminden sonra getirilen ve kalıcı hale gelen Özel İletişim Vergisi (ÖİV) yani halk arasındaki adıyla ‘deprem vergisi‘ konusuydu. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, 1999 yılından itibaren toplanan ÖİV miktarı 2024 yılı sonunda 142 milyar 424 milyon TL (yaklaşık 42 milyar dolar) oldu.

Kentsel dönüşüm çalışmalarının maliyeti ise birçok faktöre bağlı olarak değişiyor. Bir inşaat projesinin bedeli bina konumuna, zemin etüdüne, yıkım maliyetine ve dönüşüm süresine göre değişkenlik gösteriyor. 100 m² standart bir dairenin yapım maliyeti yaklaşık olarak 1 milyon 500 bin TL ile 2 milyon 500 bin TL arasında değişmektedir.

Depreme Karşı Yapı Güçlendirme Maliyeti

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) verilerine göre, bir daire veya binanın güçlendirme maliyeti 5 bin TL’den 250 bin TL’ye kadar değişiklik gösterebiliyor. Toplanan vergilerle her bina için en fazla 250 bin TL harcanarak 6 milyon 437 bin 768 bina depreme karşı güçlendirilebilir. Ayrıca, ortalama 100 bin TL harcanarak bu sayı 16 milyon 94 bin 420’ye kadar çıkabilir.

İstanbul’daki konut sayısı yaklaşık olarak 6 milyon civarındadır. Geçmişte yaşanan depremler, kentsel dönüşüm ve güçlendirme çalışmalarının önemini bir kez daha hatırlatmaktadır.

Related Posts

Kuyumcukla yeni dönem: İbraz etmek zorunlu olacak!

Kuyumculuk sektöründe yeni bir dönem başlıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı genelgeyle çekili kıymetli maden satışlarında belge ve kayıt şartları devreye giriyor. Yeni düzenleme ticarette şeffaflığı ve güveni artırmayı hedefliyor.

Avrupa borsalarında belirsizlik rüzgarı: Trump’ın söylemleri ve tarifeler etkili

Avrupa borsaları, ABD Başkanı Trump’ın değişken söylemleri ve tarifelere ilişkin belirsizliklerin gölgesinde yön bulmakta zorlanıyor. Küresel risk iştahındaki dalgalanma ve zayıf gelen imalat verileri, Avrupa piyasalarında karışık bir seyri beraberinde getirdi.

TCMB Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, para politikasında sıkı duruşa odaklanacaklarına işaret etti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Karahan, değişen dış ortamın ülkelerin para politikası çerçevesi açısından yeni zorluklar doğurduğunu belirterek, bu dönemde sıkı parasal duruşa odaklanmayı sürdüreceklerini ifade etti.

Toyota’nın yurtdışı mart satışları rekor kırdı

Toyota, martta yurtdışı satışlarında tarihi bir rekor kırdı. ABD’de ithalat tarifelerinin yürürlüğe girmesinden önceki güçlü talep sayesinde Japon otomobil üreticisi, kendi pazarı dışındaki satışlarını yüzde 6,7 artışla 814.105 araca ulaştı. Aynı dönemde küresel üretim ise yüzde 9,1 arttı.

Dünya Bankası’ndan Türkiye ekonomisi tahmini

Dünya Bankası, Türkiye’nin bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,6’dan yüzde 3,1’e yükseltti.

Tatil planı yapanlar dikkat! Fiyatlar uçuşa geçti! 1.5 milyona sezonluk villa

Yaz aylarına girmek üzereyken tatil bölgelerinde sezonluk kiralarda dikkat çeken artışlar gözlendi. Daire, villa şeklinde 4-5 aylık kiraya verilen mülklerde fiyatlar dudak uçuklatıyor. İşte detaylar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir