Saatler kuruldu: Altın, borsa ve dolarda dananın kuyruğu bu çarşamba kopuyor

ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararı toplantısı takvimi açıklandı. Buna göre, FED’in faiz kararı toplantısı 31 Temmuz 2024 Çarşamba günü yapılacak ve akşam saat 21.00’da kritik faiz kararı açıklanacak.

Yeni haftaya girerken yatırımcılar, altın, dolar ve borsadaki yönü merak ediyor. Haftanın en önemli gündem maddesi, ABD Merkez Bankası FED’in faiz kararı olacak. Altın fiyatları ne olur? Dolar ve borsa nasıl tepki verir?

Piyasa Uzmanı İslam Memiş, bu konuda önemli değerlendirmelerde bulundu. Haftayı Çarşamba öncesi ve sonrası olarak ikiye ayıran uzman, kritik rakamları da paylaştı.

Cuma günü yayınlanan bir rapora göre, ABD’de enflasyon yavaşlıyor ancak bu, FED’in gelecek hafta faiz oranlarını düşürmeye başlaması için yeterli değil. Haziran ayı toplantısında faizleri sabit bırakan bankanın, sürpriz bir adımla 10 baz puan faiz artırabileceği ifade ediliyor. Ancak ING analistlerine göre, banka bu ay da faiz artırımı yapmayacak. Analistlere göre, Eylül ayında faiz indirimi için en net ipucu gelebilir.

Piyasalarda Gergin Bekleyiş

Peki kritik haftada piyasaları ne bekliyor? Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, TV100’deki yazısında dikkat çeken detayları paylaştı. “Küresel piyasalar için bu hafta önemli. Salı günü Avrupa Bölgesi enflasyon verisi açıklanacak. Çarşamba günü ise FED faiz kararını açıklayacak. Bu nedenle haftayı ikiye ayıracağız: Çarşamba öncesi ve Çarşamba sonrası,” diyen uzman, “FED’in faiz kararı sonrası küresel piyasalarda yeni bir fiyatlama olacak. Yatırımcılar Çarşamba gününe kadar karar vermeli. Para piyasalarında bu hafta için takip edeceğim bant aralıkları şöyle,” ifadelerini kullanarak değerlendirmelerde bulundu:

BIST 100 Endeksi

“10 bin 891 puan seviyesinden kapanış yaptı. Takip ettiğim bant aralığı yine aynı: 10 bin 750-11 bin 500 puan aralığı. 10 bin 800 puan altını alım fırsatı olarak görüyorum.”

Dolar-Euro

“Dolar/TL kuru 32,94 lira, Euro/TL kuru 35,76 lira seviyesinden kapanış yaptı. Düşüşlerin kalıcı olmasını beklemiyorum. Yatay bir seyir izlenecek ancak EUR/USD paritesi daha hareketli olacaktır. EUR/USD paritesinde bu hafta 1,08-1,09 aralığını takip edeceğim.”

Ons Altın

“2 bin 387 dolar seviyesinden kapanış yaptı. Bu hafta 2 bin 360-2 bin 455 dolar aralığını takip edeceğim. Kısa vadede bu bant aralığında oyalanmasını bekliyorum.”

Gram Altın

“Gram altın yatırımcısı, ons altını takip etmeli. Ons altın nereye, gram altın oraya. Gram altının da 2 bin 520-2 bin 620 lira aralığında seyretmesini bekliyorum.”

Ons Gümüş

“27,92 dolar seviyesinden kapanış yaptı. Bu hafta 27,90-29,30 dolar aralığında hareket etmesini bekliyorum. Gümüşün bugün güzel fırsat sunduğunu söyleyebilirim. Çünkü altın/gümüş rasyosu (xau/xag) 84,81 seviyesinde. Yani, gümüş altına kıyasla ucuz kaldı. Altın mı, gümüş mü? Cevabım gümüş.”

Toparlayacak olursak, Çarşamba gününe kadar dolar karşısındaki varlıkların ucuz olacağını belirten İslam Memiş, yatırımcıların bu dönemi değerlendirmesi gerektiğini vurguluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir